Nagyvilág

Rosszul érzik magukat az uniós bevándorlók

bevándorlók (bevándorlók)
bevándorlók (bevándorlók)

Az Európai Unió 15 országára kiterjedő felmérés szerint a bevándorlók negatívabban értékelik élethelyzetüket, mint a születésük óta ott élők.

A 25 ezer fő bevonásával készült Gallup kutatás szerint azok, akik a felmérés helyszínéül szolgáló 15 EU tagországokban születtek és élnek, jobbra értékelték élethelyzetüket, mint a bevándorlók. Míg előbbiek 6,6 körüli értéket értek el, addig utóbbiaknál 6 pont volt az átlag azon a tízfokú skálán, ahol a maximális értek az elképzelhető legjobb életminőséget, a nulla a legrosszabbat jelöli.

Érdekes, hogy az életminőség értékelésében nem játszik jelentős szerepet az, hogy a migránsok milyen régóta élnek választott hazájukban. Azok akik öt éven belül vándoroltak be a vizsgált országokba 5,9-es értéket, a hosszabb ideje ott élőknél 6 pontos átlagot mértek. A szakértők szerint az életminőség érzékelése általában a magasabb jövedelmi szinttel párhuzamosan javul, az adatok mégis azt mutatják, a régebb óta bevándoroltak nem érzik jobbnak életüket újonnan jövő társaiknál, pedig anyagi helyzetük kedvezőbb.

A két csoport közel azonos elégedetlenségét magyarázza viszont, hogy a helyben születettek jobb körülményekről számolnak be. A helyiek körében többen elégedettek életszínvonalukkal valamint  emocionális jólétükkel, és kevesebb köztük a munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik