Nagyvilág

Börtönbe került a korrupt miniszter

bilincs (bilincsben, )
bilincs (bilincsben, )

Hét évig tartó börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy volt minisztert, aki 1,6 milliárd euróval károsította meg az államot.

A román legfelső bíróság hétfőn változatlanul helyt adott a tavaly áprilisban született első fokú ítéletnek, elutasítva ezzel a vádlott fellebbezését, így Ioan Avram Muresan volt mezőgazdasági miniszternek hét évet kell börtönben töltenie. Muresan 1996 és 2000 között vezette a szaktárcát. Abban találtak vétkesnek, hogy bizonyos minisztériumi pénzek eredeti rendeltetését megváltoztatta, s ezzel a román államot 1,6 milliárd euróval károsította meg.

A volt miniszter mellett a szaktárca két volt vezető beosztású alkalmazottját is elítélték, az egyikük öt év börtönt kapott, a másikat hét év szabadságvesztésre ítélték. A per kilenc év után ért véget, hiszen az ügyészek 2003-ban emeltek vádat ellenük.

Muresan volt az első miniszter, akit a rendszerváltás után, először tavaly áprilisban börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt Romániában. A Muresan elleni ítélet most szintén premiernek számít, hiszen börtönbüntetésről szóló jogerős bírósági döntés még nem született volt kormánytag ellen.

Legutóbb Adrian Nastase volt román miniszterelnököt ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre egy korrupciós perben amiatt, hogy törvénytelenül finanszírozta 2004-ben államelnök-jelölti választási kampányát, de az az ítélet még nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik