Nagyvilág

Autókban keresték az író hamvait

Nyírő László ()
Nyírő László ()

Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön - közölte Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető.

Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre. Hozzá hasonlóan Marosvásárhely előtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnökének gépjárművét is átvizsgálták.

Az MTI értesülései szerint vasárnap kora délután lesz a temetés Székelyudvarhelyen a Pap-kert elnevezésű magánterületen. Az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására – nyilatkozta Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője.

Nyírő József írói munkásságát beárnyékolta, hogy 1944-ben, a nyilas hatalomátvétel után részt vett a Szálasiékkal együttműködő parlamenti képviselőkből álló úgynevezett „nyilas parlamentben”, és a Német Birodalomba is együtt menekült a németeket kiszolgáló kormányzattal.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Székelyudvarhely polgármestere május 4-én intézett nyílt levelet Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, miután a Magyar Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta: a polgármester nem támogatta a város központi terére május 27-re vonatkozó közterület-használati kérelmet, amelyet Nyírő József újratemetésének helyi társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be.

Bunta Levente szerint az újratemetés nem képezheti egyes pártok választási kampányának a részét. Kijelentette, a rendezvény átpolitizáltsága miatt “a kegyeletsértés veszélye is fennáll”. Azt javasolta, hogy a hamvak átadása a Székelyföld határában történjék meg, és a székelyek gondoskodjanak a kegyeletteljes újratemetésről, mert “Székelyföld a székelyeké”.

A múlt héten a román külügyi tárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek. A tájékoztatás szerint román részről mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ma Marosvásárhelyen azt mondta: célszerűnek tartja Nyirő József politikai és írói munkásságának a szétválasztását. Örvendetesnek és a normalitás jelének tartotta, hogy a román állam is tekintettel volt erre, hiszen – mint megemlítette – több iskola is viseli az író nevét.

“Az én könyvespolcomon is ott vannak magyar fordításban Mircea Eliade román filozófus munkái. Én sem dobtam a szemétbe azokat, csak azért, mert a szerző valamikor a Vasgárda tagja volt” – jelentette ki a házelnök, utalván a két világháború közötti Románia antiszemita, náci mozgalmára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik