Nagyvilág

Gumibotos dalfesztivál Bakuban

eurovízió-baku (eurovíziós dalverseny, baku 2012)
eurovízió-baku (eurovíziós dalverseny, baku 2012)

Az Eurovíziós Dalfesztivál nyitánya előtt két ellenzéki tüntetést is erőszakosan oszlatott fel az azerbajdzsáni rendőrség.

Kapcsolódó cikkek

Baku egyik központi metróállomásánál gyülekeztek a tüntetők. A több száz fős tömeg a városháza elé vonult, ahol korrupcióellenes, szabadságot és Ilham Alijev elnök lemondását követelő jelszavakat skandáltak. A tiltakozókat rövidesen egyenruhás és civil rendőrök szoros gyűrűje vette körül.

A Human Rights Watch helyszínen tartózkodó munkatársai szerint esélyt sem adtak a tiltakozóknak a távozásra, hanem a második felszólítást követően azonnal gumibotokkal rohanták le a tüntetőket. Nagy részüket a kivezényelt autóbuszokba tuszkolták, és ismeretlen helyre szállították.

Hasonló jelenetek játszódtak le pár sarokkal arrébb, a Szökőkutak terén, ahol egy másik ellenzéki tüntetés zajlott. Sajtójelentések szerint az ottani erőszakos tömegoszlatás során több civil is megsérült: egy idős asszonyt például eszméletlen állapotban szállítottak kórházba.

„Az azerbajdzsán vezetésnek nem kevés erőfeszítésébe került, hogy a 2012-es dalfesztivál alkalmával konszolidált fényben tüntesse fel az országot és annak fővárosát” – nyilatkozta Georgi Gogna, a nemzetközi emberi jogi szervezet dél-kaukázusi főfelügyelője. Gogna szerint, ha az azeri kormányzat az Eurovízió 2012 során a valódi Azerbajdzsánt akarja a világ elé tárni, akkor engedélyeznie kell a szabad véleménynyilvánítást és a békés tüntetéseket.

A keddi elődöntőről és a hazánkat képviselő Compact Disco döntőbe jutásáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik