Nagyvilág

Börtön bin Laden elárulásáért

Harminchárom évi börtönre ítélték Pakisztánban azt az orvost, aki segített az Amerikai Hírszerző Ügynökségnek (CIA) Oszama bin Laden rejtekhelyének feltárásában.

Sakil Afridit hazaárulással vádolták amiatt, hogy egy hamis oltási kampány során segített a CIA-nek DNS-mintákat venni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője abbotábádi házának lakóitól, hogy ellenőrizzék, bin Laden ott tartózkodik-e.

Nem sokkal később egy amerikai kommandó tagjai végeztek a nemzetközi terrorszervezet vezérével. Az orvost az északnyugat-pakisztáni Hájber félautonóm törzsi tartomány egyik bírósága ítélte el.

Közben kiderült, hogy a fehér házi adminisztráció két hollywoodi filmesnek belső információkat adott ki az Oszama bin Laden elleni akcióról, amelynek során megölték a terrorista vezért. Egy amerikai konzervatív jogi csoport, a Judicial Watch 153 oldalnyi Pentagontól és 113 oldalnyi CIA-től származó iratot töltött fel internetes oldalára a filmes projekttel kapcsolatban.

A csoport jelezte, hogy a dokumentumokhoz törvényes úton jutott hozzá a kormányhivatalok tájékoztatási kötelezettségére hivatkozó keresete nyomán. A dokumentumokból kiderül, hogy az Oszama bin Ladenről szóló filmen dolgozó Kathryn Bigelow rendező és Mark Boal forgatókönyvíró vezető fehér házi illetékesekkel kerültek kapcsolatba, felfedték előttük a bin Ladent meggyilkoló terrorelhárító akciócsoport egy tagjának kilétét, és azt a szigorúan titkos CIA-helyszínt is megmutatták nekik, ahol a bin Laden elleni akciót kitervelték.

Nemrég arról írt az amerikai sajtó, hogy Oszama bin Laden meg akarta öletni Obama elnököt.

Amint azt megírtuk, a néhai terroristavezér özvegyei és gyermekei még mindig Pakisztánban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik