Nagyvilág

Terrorpara a chicagói NATO-csúcs előtt

Ötre emelkedett azoknak az aktivistáknak a száma, akiket letartóztattak és azzal vádolnak, hogy merénylet elkövetésére készültek, vagy azzal fenyegettek Chicagóban, ahol vasárnap megkezdődik a NATO-országok vezetőinek csúcstalálkozója.

Kapcsolódó cikkek

Szombaton a 20 éves Brian Churchöt, a 24 éves Vincent Betterlyt és az ugyancsak 24 éves Jared Chase-t terrorcselekmény elősegítésével, arra való összeesküvéssel és robbanóanyagok birtoklásával vádolták meg. Vasárnap a szintén 24 éves Sebastian Senakiewiczet vádolták meg azzal, hogy hamisan fenyegetőzött terrorcselekmény elkövetésével, a 28 éves Mark Naiweemet pedig azzal, hogy megpróbált robbanó- vagy gyúanyagok birtokába jutni.

A NATO chicagói tanácskozásán a szövetség 28 tagállamának vezetői az afganisztáni háborúból kivezető útitervről, az okos védelem koncepciójáról, az elrettentő és védelmi keretek újragondolásáról, valamint a rakétavédelemről készülnek eszmecserét folytatni.

A tanácskozás idejére, amely ellen a várakozások szerint vasárnap ezrek fognak tüntetni, rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A NATO-csúcshoz kapcsolódó fórumokon több mint 60 ország és több nemzetközi szervezet képviselteti magát, közülük félszáznyi a legfelső szinten. Az eseménynek helyszíne, a “vörös zóna” biztosításában részt vesznek Chicago és Illinois állam rendfenntartói valamint szövetségi szervek is.

A szombaton megvádoltak az ügyészség szerint arra készültek, hogy Molotov-koktélokkal támadják meg a Barack Obama elnök újraválasztásán dolgozó kampánystáb főhadiszállását, Rahm Emanuel chicagói polgármester otthonát, valamint több rendőrőrsöt is. A hatóságok által anarchistának nevezett triót szerda éjjel vették őrizetbe, és a lakásukban olyan eszközöket foglaltak le, amelyek szerintük gyújtóbomba gyártására alkalmasak.

A hármak ügyvédjei szerint az eszközöket beépített rendőrségi ügynökök vitték be a lakásba, a barátaik szerint pedig egyszerűen sört akartak főzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik