Nagyvilág

Egyszerre tizenhat spanyol bankot minősített le a Moody’s

A leminősítés okai a Moody's szerint az ország gyengélkedő gazdasága, egyre romló pénzügyi helyzete, az egyre több behajthatatlan hitel, valamint az a tény , hogy a kormány kevésbé képes támogatni a bajba jutott hitelezőket.

A spanyol bankok besorolása alatta van majdnem az összes nyugat-európai bankrendszerének. A szóban forgó pénzintézetek között van a Banco Santander, az eurózóna legnagyobb bankja, valamint egy nagy-britanniai leánybank is.

Spanyolországban pang az ingatlanpiac, és a munkanélküliség tartósan magas. A spanyol bankszektort különösen veszélyezteti az euróövezeti adósságválságnak való kitettsége – írta indoklásában a Moody’s.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője a csütörtöki európai és amerikai tőzsdezárások után New Yorkban bejelentette, hogy a leminősített pénzintézetek hosszú távú adós- és betétkockázati besorolásai egy és három fokozat közötti mértékben romlanak, és így a befektetésre még éppen ajánlott kategória és a bóvli kategórián belül a legjobb fokozat között változnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik