Nagyvilág

Vége lesz a fehér többségnek az USA-ban

Az ország történelme során először kerültek kisebbségbe a fehérek a születések számát tekintve az Egyesült Államokban.

A Népszámlálási Iroda adatai szerint a fehérek a született csecsemők 49,6 százalékát tették ki a tavaly júniusban lezárult egyéves időszakban – jelentette az amerikai média. Miközben az ország lakosságának többsége egy ideig még fehér marad, de az a tény, hogy a fiatal generációban a kisebbségek többségbe kerülnek, jelentős változásokat okoz majd az ország gazdaságában, politikai életében és identitásában – írta a The New York Times.

A felmérés szerint ugyanakkor a spanyol ajkú (hispán) és az ázsiai eredetű lakosság növekedésének üteme összességében mintegy 2,5-2,2 százalékra lassult, ami körülbelül a fele a 2000-ben mértnek. A feketék száma 1 százalékkal nőtt, ami megfelel a korábbi évek átlagának.

A 2010-es népszámlás adatai alapján még úgy tűnt, hogy a (nem hispán) fehérek 2040-re kerülnek kisebbségbe, de a demográfusok az új adatok alapján későbbre teszik ezt az időpontot. Az ezzel kapcsolatos konkrét előrejelzést novemberben hozzák nyilvánosságra. (A statisztikában a latin-amerikai bevándorlók közül a fehérek is a hispán, s nem a fehér kategóriába számítanak.)

A kisebbségek aránya 2010 és 2011 nyara között 1,9 százalékponttal tovább nőtt és elérte a 114,1 millió főt, vagyis az összlakosság 36,6 százalékát, elsősorban a korábban bevándorolt, fiatal spanyol ajkú családokban történt születéseknek köszönhetően. A kisebbségek születési aránya 50,4 százalék volt, szemben az 1990-ben feljegyzett 37 százalékkal.

A születések aránya a 2008-as gazdasági válság óta a fehérek körében 11,4, a kisebbségek körében pedig 3,2 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik