Nagyvilág

INA-per: Nem a Mol fizetett és nem Sanader kapta a pénzt?

A magyar tanú szerint az állítólagos kenőpénzt a volt horvát miniszterelnök elleni per koronatanújának szánták. Az ügyészség hazugsággal vádolja.

Nem Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hanem az ellene folyó korrupciós per koronatanújának szánták, és nem is a Moltól származik az az 5 millió euró, amely a horvát ügyészség szerint az INA menedzsmentjogainak megszerzését szolgálta volna – mondta a Sanader elleni perben a védelem tanújaként csütörtökön Zágrábban Fazekas Imre, a ciprusi Hangarn Oil Products igazgatója, akiről viszont az ügyész azt állította, nem mond igazat.

A Jutarnji List napilap internetes oldalának beszámolója szerint Fazekas Imre a bíróságon kifejtette, hogy a koronatanúként szereplő Robert Jezic – egykor Sanader barátja – vallomásával szemben az ötmillió eurót nem azért utalta Jezic svájci Xenoplast nevű cégének bankszámlájára, hogy az a volt miniszterelnöké legyen.

A pénz nem is a Moltól származott, hanem a Fazekas és orosz olajmágnás üzlettársa, Mihail Gucerijev tulajdonában lévő Hangarn Oil Products és Ceroma Holding nevű ciprusi cégektől. Az átutalt összeg a Jezic kezében lévő Dioki Holding Krk-szigeti földterületének remélt megvásárlására, illetve arra szolgált, hogy a horvát üzletember politikai kapcsolatait kihasználva üzleti lehetőségekhez jussanak.

Fazekas Imre azt is felidézte, hogy közölte Jeziccsel: a pénzből politikusoknak nem fizethet, mert az törvénytelen lenne.
A tanú azt is elmondta, hogy a Russneft nevében a Xenoplasttal kötött szerződést végül felbontották, mert elvárásaik nem teljesültek. A pénzt azonban már hiába kérték vissza az addigra előzetes letartóztatásba került Jezictől, aki arra hivatkozott, hogy a cége már nem is létezik, beolvadt a Diokiba.

Vanja Marusic ügyész szerint Fazekas nem mondott igazat, és állította, hogy az átutalt ötmillió euró csak az első fele volt a tízmilliós kenőpénznek, amit a Mol fizetett Sanadernek az INA menedzsmentjogainak megszerzéséért. Fazekas Imre azonban megismételte, hogy a pénzt nem Sanadernek szánták, és az összegnek semmi köze nem volt a Molhoz.
A bírósági perben pénteken szintén a védelem tanújaként hallgatják meg Zágrábban Mihail Gucerijevet, a Russneft tulajdonosát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik