Nagyvilág

Száz orangután pusztult el a felperzselt erdőben

Tucatnyi orangután lelete halálát egy égetéses erdőirtásban Szumátra északi részén. Az indonéz hatóságok két pálmaolaj cég ellen indítottak nyomozást, amelyeket azzal vádolnak, hogy egy tőzegláperdő nagy területeit égették le, hogy teret nyerjenek ültetvényeik számára.

Helyi természetvédők közlése szerint a Tripa erdőben mintegy száz orangután pusztult el, ezzel számuk kétszázra apadt – írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Az év végére az összes emberszabású eltűnhet a területről. A szumátrai orangutánok számát 6600-ra becsülik.


Erdőégetés Indonéziában.
Fotó: AFP

Az égetéses erdőirtás tiltott tevékenység Indonéziában, tíz év fegyházzal és csaknem 230 millió forintnyi összeggel büntethetik. Ennek ellenére széleskörűen elterjedt, mert gyorsan nagy területhez lehet jutni vele. A tőzegláperdők esetében, mint ahogy Tripában is, eközben különösen sok üvegházhatású széndioxid keletkezik, mivel nem csupán a fák, hanem a talaj is elég méteres mélységben.

A megvádolt vállalkozások állítólag 1600 hektárt égettek el. A cégek elutasították a vádat, és a helyi gazdálkodókat tették felelőssé.

Április elején természetvédők elvesztették azt a pert, amellyel  próbálták megakadályozni, hogy a PT Kallista Alam pálmaolajcég engedélyt kapjon a Tripa erdő egy 1600 hektáros területének kiirtására és ültetvénnyé alakítására. A bíróság bejelentette, hogy nem illetékes az ügyben, döntését azzal indokolva, hogy a feleknek először meg kellett volna próbálni peren kívüli egyezséget kötni. Amennyiben a bíróság korábban közölte volna, hogy nem illetékes, közvetlenül be lehetett volna nyújtani a keresetet egy magasabb fokú szervhez – bírálta az esetet Ian Singleton biológus, a Szumátrai Orangutánvédelmi Program vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik