Nagyvilág

Nyolcezer forintért árulnak diplomamunkát a szomszédban

Időhiányra panaszkodnak a szerbiai középiskolások és egyetemisták, emiatt megrendelik a kötelezően előírt érettségi dolgozatokat, illetve a diplomamunkákat az interneten - írja a Politika című napilap online kiadása.

A téma nehézségétől függően az érettségi dolgozat ára 2000 forint körül van, egyetemi diplomamunkát már 8000 forintért is lehet vásárolni az interneten.

A dolgozatokat a Facebookon reklámozzák a készítők, s az oldal látogatottsága rövid idő alatt az egekbe ugrott. A diákok szülei is támogatják ezt a megoldást. Arra hivatkozva, hogy sok a tanulnivaló és nehéz a felvételi, szívesen áldoznak erre, hogy segítsenek gyerekeiknek.

Milorad Antic, a Szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniójának elnöke szerint ez minden iskolában jelen van, s lehetetlen büntetni. A záródolgozatokat ugyanis kevés pénzért meg lehet rendelni az interneten és 24 óra alatt el is küldik azokat.

Az egyetemi tanárok szerint megjelent a “copy-past generáció”, akik mindent akarnak egyszerre, s minél kevesebb munkával.

A lap újságírói utánanéztek a jelenségnek az interneten, és legalább öt honlapot találtak, ahonnan rendelni lehet. A honlapok Szerbiában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban működnek. Így még nehezebb ellenőrizni a dolgozatok eredetiségét, s ezt a lehetőséget használják ki a diákok, ugyanis a dolgozatok listája csak a másik ország egyetemi nyilvántartásában szerepel.

Arra is van lehetőség, hogy a diákok a számukra megfelelő nyelven és nyelvjárásban rendeljék meg a dolgozatot. A műért fizetni az adott ország valutájában kell átutalással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik