Nagyvilág

Sajtóról szóló vita a váltságdíj

Szokatlan követeléssel állt elő a legnagyobb kolumbiai gerillacsoport. Újságíró túszukért cserébe nem pénzt, vagy fogolycserét, hanem csak egy vitát kérnek.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) még április végén fogta el Roméo Langlois francia tudósítót, aki egy katonai akció alatt, harc közben került a szervezet fogságába. Az újságíró a hadseregben rendszeresített sisakot és golyóálló mellényt viselt, s csak később derült ki róla, hogy civil. A gerillák hétfőn, kolumbiai újságoknak eljuttatott levélben ismertették követeléseiket.

A legkevesebb, amit Langlois szabadságáért követelni lehet, az a széles nemzeti és nemzetközi vita a tájékozódás szabadságáról – írta a FARC.

A tudósítókat a fegyveres erők nem a pártatlan tájékoztatás, hanem a manipulálás szándékával viszik magukkal a bevetésekre – hangsúlyozták az üzenetükben a baloldali gerillák, akik szerint a kolumbiai hatóságok akadályozzák azokat az újságírókat, akik a hivatalos változaton túl is tájékozódni akarnak a konfliktusról.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik