Nagyvilág

Jelentkeztek az ukrajnai robbantók

Nem pénzköveteléssel álltak elő azok, akik magukra vállalták a múlt pénteki dnyipropetrovszki robbantások elkövetését.

Előálltak követeléseikkel a terroristák – adta hírül egy titkosszolgálati forrásra hivatkozva az ukrajnai kiadású Komszomolszkaja Pravda. A neve eltitkolását kérő informátor közölte, hogy a terroristák nem pénzügyi jellegű követeléseket fogalmaztak meg az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU) eljuttatott üzenetükben. Sőt, egyelőre az sem vehető biztosra, hogy az levél küldői valóban a dnyipropetrovszki robbantássorozat elkövetői-e, vagy csak kívülállók akarják kihasználni az adódott lehetőséget.

Az üzenet szövegét a nyomozás érdekében egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A lap forrása azonban utalt rá, hogy az elkövetők valószínűleg a helyi rendőrséget akarták tettükkel lejáratni, esetleg egy bűnügy folyamatban lévő felgöngyölítését szándékoztak ily módon megakadályozni. De az informátor szerint az sem kizárható, hogy egy menesztett belügyi dolgozó bosszújáról van szó, mivel a robbantások ügyében indított nyomozás kudarca esetén nyilván magas rangú rendőri vezetőket fognak meneszteni.

Április 27-én eddig ismeretlen elkövetők hoztak működésbe négy pokolgépet a kelet-ukrajnai iparváros különböző forgalmas helyein. A merényletsorozat során mintegy harminc járókelő sérült meg. Közülük egy nőnek az arcát roncsolták össze a repeszek, egy férfinak pedig a bal karját tépte le egy törmelékdarab. A rendőrségi szakértők szerint az elkövetők olyan robbanószert használtak, amelynek alapanyagait a háztartási boltokban is be lehet szerezni, és az elkészítéséhez százával lelhetők receptek az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik