Nagyvilág

Nem mindegy a magyaroknak, ki nyer

Lehetetlen megmondani, ki nyeri a vasárnapi szerbiai választást. A vajdasági magyaroknak pedig nem mindegy.

Szilágyi Imre, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a jelenlegi felmérések alapján csaknem lehetetlen megmondani, hogy melyik párt nyerheti meg a hétvégi szerbiai választásokat, a vajdasági magyaroknak mindenesetre a Demokrata Párt győzelme lenne előnyös.

Kiélezett verseny

A szakértő felelevenítette: míg a Danas belgrádi napilapban közzétett közvélemény-kutatás alapján a két legnagyobb erő, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) között mindössze egy százalék körüli a különbség, addig a FoNet hírügynökség azt közölte, hogy a két párt között öt százalék a különbség az SNS javára. A harmadik helyet a jelek szerint a Demokrata Párt koalíciós partnere, a Szerb Szocialista Párt (SPS) szerzi meg – mondta. Hozzátette: a legutóbbi felmérések alapján 55-60 százalék közötti részvételi arány várható.

Véleménye szerint az, hogy egy időben tartják a parlamenti, a helyhatósági és az elnökválasztást, egyrészt erősítheti “a részvételi kedvet”, másrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek mindhárom esetben azonos erőre adják le szavazatukat.

Tekintettel arra, hogy Szerbia “az adott körülményekhez képest sikeres tárgyalásokat folytatott Koszovó ügyében”, és hogy részben ennek eredményeként elnyerte az Európai Unió tagjelölti státusát, Boris Tadic, a Demokrata Párt jelöltje, a posztjáról áprilisban lemondó államfő szempontjából nézve a jelenlegi “a legkedvezőbb időpont” a választások megtartására – vélekedett. Mint rámutatott, a jelenlegi helyzet a jelek szerint azoknak kedvez, akik uniópárti politikát folytatnak, Koszovó ügyében pedig “mérsékelt magatartást tanúsítanak”.
Szilágyi Imre hangsúlyozta, a felmérések alapján Szerbiában a legerősebb magyar politikai erő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), de helyi szinten elhódíthatnak a szervezettől képviselői helyeket a vele szemben álló magyar politikai csoportosulások.

A magyaroknak Tadic lenne jobb

A szakértő hangsúlyozta: a vajdasági magyarok szempontjából – “a meglévő és időnként igen komoly viták ellenére” – a Demokrata Párt, illetve Boris Tadic győzelme lenne ideális, ugyanis így lenne a legnagyobb az esély a sikeres EU-csatlakozásra, és a viták ellenére ezzel a párttal juthat a legkönnyebben kompromisszumra a VMSZ.

Szerbiában elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat is tartanak vasárnap. A parlamenti választásokon több mint hétmillió szavazó 18 párt és mozgalom jelöltjei közül választhat. A voksolás egyfordulós, a szavazók csak pártlisták közül választhatnak. A szerb parlament elnöke április elején írta ki az elnökválasztást ugyancsak május 6-ra, miután az addigi államfő, Boris Tadic eljuttatta hozzá lemondását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik