Nagyvilág

Pornóvideóban üzent az al-Kaida

"Kick Ass" és "Sexy Tanja" volt a fedőfilm.

Pornóvideókba kódolva találtak részletes leírásokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Európába tervezett merényleteiről német nyomozók egy ausztriai férfitól elkobzott memóriakártyákon és más digitális adattárolókon – adta hírül a CNN amerikai hírcsatorna internetes portálja.

Az információkat szállító 22 éves ausztriai Maqsood Lodint tavaly fogták el a német hatóságok Berlinben, ahová nem sokkal azelőtt Pakisztánból érkezett. Kihallgatói meglepetésére a férfi alsónadrágjában memóriakártyákat és más adattárolókat találtak, amelyeken többek között a “Kick Ass” című pornóvideóra és egy “Sexy Tanja” elnevezésű mappára bukkantak.

Többhetes kemény kódfejtő munka után a német szakembereknek sikerült feltörniük a videót illetve a mappát védő jelszavakat, majd magában a pornófelvételben igazi titkosszolgálati kincsesbányára akadtak: a videóba több mint 100, az al-Kaida által jegyzett dokumentumot kódoltak, amelyek részletes leírását adták több már megtörtént és tervezett merényletnek.


Fény derült például arra, hogy a terrorszervezet a 2008-as, 164 halálos áldozatot követelő mumbai merényletekhez hasonló támadássorozatot akart végrehajtani Európában, és tervezték utasszállító tengerjáró hajók eltérítését is.

Az eltérített hajókon a terroristák a hírhedt guantánamói fogolytáborban használt narancssárga overallba öltöztették és egyenként végezték volna ki túszaikat, amíg az amerikai hatóságok bizonyos foglyokat szabadon nem engednek. A titkosított dokumentumok között a tervek mellett voltak német, angol és arab nyelvű terroristaképző kézikönyvek is.

Amerikai hírszerzési források szerint Lodin adathordozói valódi aranybányának bizonyultak, s ennél fontosabb al-Kaida-dokumentumokat csak Oszama bin Laden, a terrorista szervezet tavaly agyonlőtt vezetőjének házából sikerült szerezni 2011-ben.

Azt egyelőre nem tudni, ki lehetett a dokumentumok, így például a “Jövőbeni Tervek” mappa szerzője. Feltételezések szerint Júnisz al-Mauretanihoz, az al-Kaida tavaly Pakisztánban elfogott magas rangú vezetőjéhez köthetőek a tervek, amelyek még ma is irányadóak lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik