Nagyvilág

Békés ünnepi zavargás

Idén sem maradt el a szélsőbalosok és a rendőrök szokásos május elsejei összecsapása Németországban.

Az utóbbi évekhez képest jóval békésebben telt el a munka ünnepe Berlinben és Hamburgban, de az idén is a rendőrök és a szélsőbaloldali tüntetők közti összecsapásokkal fejeződtek be a május elsejei demonstrációk.

Berlinben az úgynevezett Forradalmi május 1-jei tüntetésen több mint 10 ezren vettek részt. A kedd esti demonstrációt a rendőrség jóval a rendezvény tervezett vége előtt feloszlatta, mert a tüntetők egy része kővel és üveggel elkezdett dobálózni, és felgyújtottak kukákat. Több rendőr megsérült, több tüntetőt pedig őrizetbe vettek. A rendet éjfél körül sikerült helyreállítani.

Hamburgban könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel a rendőrség az esti felvonulás után a város központjában randalírozó csoportokat. Az ugyancsak Forradalmi május 1-jei tüntetés néven előzőleg tartott demonstráción mintegy 1400-an vettek részt.

A munka ünnepén tartott szélsőbaloldali demonstrációk 25 éve rendszeresen súlyos összecsapásokkal érnek véget Berlinben, és gyakran Hamburgban és más német nagyvárosokban is összetűznek rendőrök és tüntetők. Az idén viszonylag békésen telt az ünnep.

A fővárosban hétezer rendőrt vontak össze, és egy új, úgynevezett kettős stratégiát alkalmaztak, amelynek lényege, hogy visszafogottan és a háttérbe húzódva követik az eseményeket, igyekezve elkerülni a provokáció lehetőségét, de azonnal és a legnagyobb határozottsággal lépnek fel a rendbontókkal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik