Nagyvilág

Magyar turistákat mentettek Ausztriában

A csoport egy hóval borított alpesi vidéken akadt el, de kimentették őket. Egy szlovák hegymászó már nem volt ilyen szerencsés.

Veszélybe került egy magyar turistacsoport szombat este az osztrák Rax-hegységben, Neunkirchen körzetében, de sikerrel kimentették őket – közölte az alsó-ausztriai biztonsági igazgatóság. A tájékoztatás szerint hat ember – akiknek volt túrafelszerelésük, de köteleik és mászóvasaik nem voltak – elakadt a hóval borított alpesi vidéken, és értesítette a hegyi mentőket.

Egy rendőrségi helikopter találta meg őket, de az erős szél miatt a kötéllel való légi mentés nem volt lehetséges. Végül a hegyi mentők mindegyiküket sértetlenül kimenekítették és levitték a völgybe.

Nem volt ilyen szerencsés egy szlovák hegymászó, akit vasárnap már második napja próbálnak kiemelni az osztrák hegyimentők egy szűk gelcsserhasadékból, ahova fejjel előre zuhant le, majd beszorult. A 35 éves férfi szólításra nem válaszol, testét az esése közben magával sodort hó fedi. Orvosi vélemény szerint valószínűleg nem élte túl a zuhanást. A baleset az Alpok Grossvenediger hegycsúcsának térségében történt szombaton kora délután.

A hegyi mentőknek nagy nehézséget okoz, hogy a hasadék szélessége helyenként mindössze harminc centiméter. Hogy a függőleges, jeges résben meg tudják közelíteni a szerencsétlenül járt hegymászót, helyenként fúrót kell használniuk.

A mentést szombaton este a sötétedés beálltakor félbe kellett szakítani. Vasárnap a 15 fős mentőcsapatnak erős széllel és rossz látási viszonyokkal kellett megküzdeniük.

Az alpinista hét másik társával együtt a Venediger hegycsoport egyik hegycsúcsáról, a 3.559 méter magas Rainerhornról tért vissza, amikor a baleset történt. A csoport egy része síléceken, a többiek gyalogosan ereszkedtek lefelé a hegyről. Biztosítókötelet egyikük sem viselt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik