Nagyvilág

Nem rajong értünk Bolívia

Nem tetszik a bolíviai vezetésnek, hogy a magyar külügyminisztérium a bolíviai hatóságokat saját törvényeik betartására szólította fel Tósáó Előd ügyében.

A független bolíviai igazságszolgáltatásba való beavatkozásnak tekinti a Tóásó-ügyben a nyomozást vezető ügyész a magyar külügyminisztérium múlt heten megfogalmazott kérését, miszerint a La Paz-i kormány és az igazságügyi szervek saját büntetőeljárási törvényüket betartva haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről – adta hírül az eju.tv bolíviai hírportál.

Múlt hétfőn – április 16-án – volt három éve annak, hogy a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot Santa Cruz városában. Az akció során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A rajtaütés túlélőit, Tóásó Előd magyar és Mario Tádic horvát-bolíviai állampolgárt letartóztatták, és fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják őket, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével –  azaz 2012. április 16-án – mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni és le kellett volna zárni ügyüket.

Marcelo Soza ügyész a magyar külügyi tárca kérésével kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a dél-amerikai országnak és igazságszolgáltatásának a szuverenitásával nem fér össze az, hogy más országok beleszóljanak a bíróságok tevékenységébe – olvasható a La  Razón napilap internetes kiadásában. “Nekünk kell döntenünk a bíróságokon az olyan emberek sorsáról, akik azért jöttek Bolíviába, hogy bűncselekményeket kövessenek el” – mondta az ügyész. A Jornada című bolíviai napilap csütörtökön honlapján arról írt, hogy az ország megosztását célzó terrorista cselszövéssel  összefüggésben Uruguayban elfogott Alejandro Melgar “kulcsfigura” volt a Rózsa-Flores vezette csoportban.

“Melgar kulcsfigurának számított a Bolíviát megosztani szándékozó felforgató csoportban” – mondta a lapnak  nyilatkozva Soza, hozzátéve, hogy Melgar kapcsolatban állt a csoportot Bolíviába szállító Aerosur bolíviai légitársaság tulajdonosával, Humberto Rocával. Antonio Alurralde bolíviai külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak elmondta, hogy a La Paz-i kormány kérni fogja az uruguayi férfi kiadatását. Mint hozzátette, a kérvény benyújtására 30 nap áll rendelkezésükre.

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi a terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután tavaly november elején az illetékes bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük Tóásó Elődöt. A gyanúsítottak a vád szerint Evo Morales bolíviai elnök megölését tervezték, továbbá a gazdag kelet-bolíviai régió, Santa Cruz elszakadását akarták előmozdítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik