Nagyvilág

Orbán másként gondolkodik Brüsszelről

A miniszterelnök szerint Magyarország konfliktusait az okozza, hogy Európáról kétféle gondolkodásmód létezik: a nemzetek Európája, amelyet a magyar kormány vall, illetve az Európa mint birodalom eszméje.

Orbán Viktor ezt pénteken mondta a szabadkai Népkörben, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén. Európáról kétféle gondolkodásmód létezik – fejtette ki előadásában a kormányfő -, és ez a kétféleség magyarázza azt, hogy Magyarország bár a legjobb szándékoktól vezérelve törődik a saját dolgaival, mégis nemzetközi ellenállásba ütközik, úgy, hogy közben nem akarja elvenni azt, ami a másé.

Az egyik gondolkodásmód, amelyet a magyar kormány is vall, a nemzetek Európájának eszméje, amely szerint nem oldódhat fel az, “amit mi magyarnak nevezünk”. Ebben a rendszerben az európai országok egymás mellett élésének és egymásért tevékenykedésének kell megvalósulnia az összefogás, az erők összeadása jegyében – mondta. A másik elképzelés a birodalmi gondolkodás: ez Európára mint birodalomra tekint, amelynek központjához – “nevezzük Brüsszelnek” – igazodni kell – magyarázta Orbán Viktor.

Bátorítást vár Orbán

A kisebbségben élő magyarok számára nincsenek lényegtelen vagy kevésbé fontos választások a miniszterelnök szerint. A vajdasági látogatáson tartózkodó Orbán Viktor ezt pénteken mondta Topolyán, a település múzeuma előtt összegyűlt 100-150 ember előtt. A kisebbségben élő magyarok számára csak fontos választások vannak: minden voksolás erőpróba, tanúságtétel, “a létezésünk és az összetartásunk bizonyításának lehetősége” – hangoztatta a kormányfő, aki a hajdújárásiak és a szabadkaiak után a topolyaiakat is arra kérte, vegyenek részt a május 6-i szerbiai választásokon, és támogassák a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) annak érdekében, hogy a magyarok az egységüket is meg tudják mutatni.

Hozzátette, a Magyarországon dolgozó nemzeti erőknek is fontos, hogy visszajelzést kapjanak arról, hallják-e a határon túl élő magyarok azt, amit ők mondanak és tesznek Budapesten. “Nekünk szükségünk van az önök támogatására, elismerésére és bátorítására” – mondta hallgatóságának a miniszterelnök.

Ildomos mindenhol nemzeti pártot létrehozni

A magyarságnak, ahol elegendő ereje van hozzá, mindenhol ildomos nemzeti alapon működő politikai szervezetet létrehoznia Orbán Viktor szerint.

Etnikai alapokon álló nemzeti pártok nélkül a határon túl magyar közösségek nem tudnak sikeresek lenni – mondta a miniszterelnök pénteken a szabadkai Népkörben, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén.
Felvidéken látható egy próbálkozás vegyes párt létrehozására, amely ugyan elvitte a magyar voksok egy részét, azonban semmit sem tudott az általa korábban elmondott célokból megvalósítani a közös kormányzásban, ugyanakkor meggyengített a nemzeti pártot – példázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik