Nagyvilág

Orbán: Európának meg kell újulnia

A magyar kormányfő kijelentette: Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához – hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön Varsóban, ahol egy kínai-közép-európai gazdasági csúcstalálkozón vett részt. A kormányfő kitért rá: az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy “testére szabott saját gazdaságpolitikát kövessen”. Ilyen esetben, ha egy állam külső forrásokra szorul, akkor azokat diverzifikáltan veheti igénybe – tette hozzá Orbán Viktor beszédének a magyar sajtó részére kiosztott leirata szerint.

A magyar kormányfő kiemelte: a varsói kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, “de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani”. Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy “Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek” – jelentette ki Orbán. Magyar újságíróknak kifejtette: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén “sikerül tető alá hozni”, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Kínába látogat.

A varsói találkozón Orbán tárgyalásokat folytatott Robert Fico szlovák kormányfővel is, amelyen a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe – közölte a magyar kormányfő. A szlovák fél által „konstruktívként” jellemzett megbeszélésen a kettős állampolgárság ügyéről nem eset szó.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. “A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg” – mutatott rá.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy a felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik