Nagyvilág

Álomfizetést kapnak az EU nagyágyúi

Évente több mint 100 millió forintot keres José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. De az Európai Parlament képviselői sem panaszkodhatnak.

Havi 24 874 eurós fizetése mellett (ami csaknem 7,5 millió forint) Barroso lakhatási támogatásra is jogosult, ez havi alapilletményének a tizenöt százaléka, közel 1,1 millió forint – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság vezetője és az európai biztosok, hivatali idejük lejárta után három évig úgynevezett átmeneti juttatásban részesülnek, ami korábbi alapilletményük 40-65 százaléka. A biztosok 65 éves koruk után nyugdíjra is jogosultak, amit a hivatalban eltöltött idejük alapján számolnak ki. Nyugdíjuk adóköteles, és nem lehet magasabb az alapilletményük 70 százalékánál.

A bizottság elnökével megegyező, havi 7,5 millió forint a fizetése Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének is.

De az EP-képviselők sem panaszkodhatnak a fizetésükre. Tiszteletdíjuk havi nettó 6200 euró, nagyjából 1,86 millió forint. Fizetésük mellé jogosultak általános költségtérítésre (havi 4299 euró), utazási költségtérítésre (évi 4243 euró) és az Európai Parlament ülésein való részvétel után 304 eurós (körülbelül 91 000 forint) napidíjat is kapnak.

Végül, minden uniós képviselő maga választhatja meg személyzetét is, tavaly erre a célra havonta több mint 21 000 eurót (nagyjából 6,3 millió forintot) fizetett az unió képviselőnként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik