Nagyvilág

Szexbotrány miatt lemondtak Obama testőrei

Folytatódnak a lemondások a Secret Service-nél, miután az amerikai elnök biztonságáról gondoskodó szakszolgálat ügynökei görbe estét csaptak egy kolumbiai szállodában egy nappal Barack Obama megérkezése előtt.

Pénteken a szakszolgálat újabb három ügynöke mondott le, egy nappal korábban pedig ugyancsak hárman távoztak az elnök testőrségétől. Egyikük ellen súlyos vétség miatt indítanak eljárást. Mark Sullivan, az ügynökség igazgatója pénteken személyesen tájékoztatta az amerikai elnököt az ügy fejleményeiről.

Barack Obama minapi kolumbiai útja előtt egy nappal a Secret Service 11 ügynöke és az őket segítő 10 katona  prostituáltakat vitt fel egy szállodába Cartagena városában, ahol az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozóját tartották. Egy prostituált buktatta le őket, aki a rendőrséghez fordult, miután az amerikaiak nem voltak hajlandóak kifizetni “szolgálataiért” azt az összeget – nyolcszáz dollárt (több mint 180 ezer forintot) -, amelyben előzőleg megállapodtak.

A prostituált jelenetet csinált, amikor a Secret Service ügynöke reggel csupán harminc dollárt (6700 forint) volt hajlandó fizetni az éjszakáért – írja a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja. A magát eszkorthölgyként aposztrofáló nő részletesen beszámolt az éjszakáról, amelyen az Obama kolumbiai látogatását előkészítő, az elnök biztonságáért felelő Secret Service ügynökei 20 prostituáltat vittek fel cartagenai hoteljük szobájába.

Az egyik testőrrel a kiszabott ár miatt összeszólalkozó hölgy a The New York Times amerikai újságnak elmondta, az amerikaiak üvegével vették a vodkákat neki és társainak. Az ügynökökkel egy patinás sztriptízklubban találkoztak. “Egyszer sem említették, hogy Obamával vannak. Nagyon diszkrétek voltak” – állította a prostituált.

Azt is elmesélte, hogy az egyik ügynökkel éjjel megegyezett a 800 dolláros árban, ám a férfi reggel csupán 30 dollárt akart neki kifizetni. Az örömlány ettől rettentő dühös lett és heves vita alakult ki, amelybe végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A nő állítása szerint eszkorthölgyként mutatta be magát a szóban forgó testőrnek, akinek így tudnia kellett, hogy a nőért magasabb tarifát kell fizetni. “A prostituált és az eszkorthölgy ugyanaz, de mégsem. Az eszkortlányok olyanok, mintha egy jó rumot, egy BlachBerryt vagy egy iPhone-t vennél. Többe kerülnek” – mondta a botrányt kirobbantó nő.

Peter King, a belbiztonsági bizottság egyik tagja szerint a botrányba keveredett férfiak egy része valószínűleg nem is tudta, hogy a hotelbe felvitt nők prostituáltak. “Ha jól értem, elég kemény italozás folyt azon az estén” – mondta. Az ügy miatt 11 testőrt rögtön, még Obama érkezése előtt hazaküldtek, hármójuk később ki is lépett a Secret Service-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik