Nagyvilág

Távcsövet küldtek a Titanic őrszemének

"Jobb későn, mint soha" - felirat kíséretében távcsövet helyeztek ismeretlenek a Titanic hajdani őrszemének sírjára.

Frederick Fleetnek hívták a matrózt, aki túlélte a katasztrófát, ám bűntudata évtizedeken át gyötörte és 1965-ben öngyilkos lett. A Titanic tragédiájának idején – 1912. április 14-én ütközött a hajó jéghegynek – Fleet 25 éves volt.

Mint kiderült, nem kapott távcsövet szolgálatának ellátáshoz, mert a messzelátó el volt zárva a hajón, szekrényének kulcsát pedig tévedésből egy másik hajó vitte magával.

A The Sun című brit lap szerint a katasztrófa 100. évfordulóján került Angliában lévő sírjára a távcső a következő, kézzel, nyomtatott nagybetűkkel írt levéllel:

“Drága Fred,
bocs, hogy 100 évet késtünk a távcsővel, de jobb későn, mint soha!
Azt mondtad, hogy ha lett volna messzelátód, idejében el tudod téríttetni a Titanicot a jéghegytől. Tessék!
Szeretettel: Francis”

 

Tovább információk a Titanicról itt olvashatók.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.