Nagyvilág

Afrikai nőt darabolt a miniszter

Rasszista tortabotrány miatt került bajba a svéd kulturális miniszter.

Egy afrikai nőalakot ábrázoló tortát szeletelt Lena Adelsohn Liljeroth a Modern Művészetek Múzeumánál. A tortával a női körülmetélés problémájára akarták felhívni a figyelmet, de az Afrikai Svédek Egyesülete szerint a desszert kegyetlen rasszista karikatúraként értelmezhető, ezért lemondásra szólították fel a politikust, nem fogadva el az érvelést, hogy jó ügyért tette, amit tett.

Makode Linde, a tortát tervező, Stockholmban élő fekete művész szerint viszont művét félreértették. A tervező azt mondta: tekintettel az afrikai-svéd művészeti alkotások szegényes svédországi kínálatára, abban bízott, hogy az Afrikai Svédek Egyesülete jobban tisztában lesz az alkotásával.

Liljeroth a svéd hírügynökség szerint elismerte, hogy bizarr helyzetről volt szó. A kulturális miniszter egyben hangsúlyozta; meg tudja érteni, hogy mindez provokatívan hathat. A torta egy afrikai nő meztelen felsőtestét ábrázolta, amelyben vérvörös töltelék volt. A tervező saját megfestett arcképét illesztette a női tortaalak fejére.

Közben kiderült, hogy nem a kulturális, hanem a védelmi miniszternek kell mennie a Szaúd-Arábiába tervezett állítólagos fegyvergyárak miatt. Tolgforst azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert olyan dokumentumok szivárogtak ki, amelyek szerint a svédek a Szaúd-Arábiába történő fegyverexportot el akarták tussolni.

A volt védelmi miniszter hiába állította, hogy a tervek a két ország közötti katonai megállapodások részét képezték, helyére a 46 éves Karim Enström, a svéd haditengerészet kapitánya került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik