Nagyvilág

Visszahívták Breivik perének egyik ülnökét

A civilben recepciósként dolgozó ülnököt egy facebookos hozzászólása miatt nyilvánították elfogultnak a norvég tömeggyilkos perében.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik oslói tárgyalásának második napja azzal kezdődött, hogy visszahívták a per öt ülnökének egyikét. Thomas Indreboe elfogultság miatt nem vehet részt a tárgyaláson, mert a tavaly júliusi merényletek után interneten közzétett állásfoglalásában halálbüntetést követelt a merénylőre.

Az ülnök – civilben recepciós – Facebook-profilján így kommentált egy újságcikket: “A halálbüntetés az egyetlen igazságos ítélet ebben a perben!”

A 77-szeres gyilkossággal vádolt norvég férfi pere hétfőn kezdődött el Oslóban. Breivik megérkezésekor ökölbe szorított karlendítéssel köszöntötte a teremben ülőket, mert elmélete szerint a Templomos Lovagok így üdvözlik egymást. Az ellene felhozott vádakat még rezzenéstelen arccal hallgatta. Később kedélyesen mosolygott a kamerák előtt. Breivik beismerte tettét, de ártatlannak vallotta magát és azt állította, hogy “önvédelemből” ölt Utoya szigetén.

Breivik az utolyai mészárlás után maga hívta fel a rendőrséget. A tárgyaláson a telefonhívást bizonyítékként lejátszották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik