Nagyvilág

Célkeresztben a király

Bírálják János Károly spanyol uralkodót, amiért a válság kellős közepén luxusvadászatra ment Afrikába.

Felháborodást keltett Spanyolországban, hogy a király elefántvadászatra utazott Botswanába, miközben tízezrek élnek egyre rosszabbul a gazdasági válság miatt, és 23 százalékos a munkanélküliség. A közszolgálati RTVE televízió képeket közölt  János Károlyról, amelyeken fegyverrel a kezében egy halott elefánt mellett áll.

A király útjáról feltehetőleg sokan nem is értesültek volna, ha nem kellett volna csípőműtétet végrehajtani rajta egy baleset miatt. János Károly elesett a lépcsőn a szálláshelyén egy nyaralóban, egy botswanai elefántvadászaton. Onnan egyenesen a madridi San José kórházba vitték.

74 éves János Károly magánúton tartózkodott az afrikai országban az Okavango-vidéken, amikor balesetet szenvedett. “Engedéllyel vadászott elefántra” – közölte a botswanai kormányszóvivő. Az elefántvadászat becslések szerint 22 000 – 45 000 euróig terjedô összegbe, vagyis több mint tízmillió forintba kerülhetett.

Patxi López, a baszkföldi önkormányzat feje szerint jó lenne, ha a király bocsánatot kérne. Az ellenzéki szocialisták vezetője, Alfredo Pérez Rubalcaba azt mondta, hogy személyesen szeretne beszélni a királlyal az ügyről, bár a párt korábban jelezte, hogy nem foglalkozik a király magánéletével.

“Úgy tűnik, nemigen okoz álmatlan éjszakákat számára a sok fiatal munkanélküli” – jegyezte meg gúnyosan Cayo Lara, az Egyesült Baloldal képviselője.

A palota által kibocsátott nyilatkozat szerint az uralkodó jobb csípőcsontja három helyen törött el, ezt súlyosbítja a csontritkulás a csípőízület körül. Az elmúlt két évben ez volt a negyedik operációja János Károlynak. 2010 májusában jóindulatú daganatot távolítottak el a tüdejéből, tavaly júniusban mesterséges térdízületet építettek be neki, szeptemberben pedig Achilles-ínjának szakadása miatt kellett megműteni.

Novemberben a spanyol uralkodó napszemüvegben jelent meg egy ceremónián, hogy eltakarja a szeme körüli véraláfutást, amelyet a Zarzuela-palota szóvivője szerint egy ajtógomb okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik