Nagyvilág

Nem működött a magyarok géppuskája Afganisztánban

Parancsmegtagadás miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonát tavaly tavasszal, mert nem volt hajlandó megbízhatatlan fegyverrel járőrszolgálatba menni – írja a Népszabadság.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa a szakaszvezetőt pénteken másodfokon felmentette, mert még a parancs kihirdetése előtt jelentette, hogy egy korábbi fegyveres összecsapás után – amikor több géppuska is működésképtelennek bizonyult – olyan rossz idegállapotba került, hogy alkalmatlannak érezte magát a feladat ellátására. A még nem létező parancsot így nem is tagadhatta meg – írja a Népszabadság.

A büntetőeljárást a volt katona elég jól megúszta, hiszen aki háború idején tagadja meg a parancs végrehajtását, kettőtől nyolc évig terjedő börtönre számíthat. A katonai bíróság azonban mindössze egy év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta, és előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól is.

A szokatlanul enyhe ítélet oka a volt katona szerint az volt, hogy a bíróság mérlegelte az afganisztáni missziónál uralkodó körülményeket, így a felszerelés hiányosságait is. A veterán szerint a büntetőeljárás felmentéssel is zárulhatott volna, ha az igazságügyi orvos szakértő már korábban megvizsgálja. Az kiderült ugyan, hogy a vádlott poszt traumás stresszben szenved, de a szakértő az afganisztáni eset óta eltelt hosszú idő miatt azt nem tudta egyértelműen megállapítani: Beleznai akkori állapota mennyiben játszhatott szerepet elhatározásában – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik