Nagyvilág

Aranytetőt loptak

Most nem viccből vittek el tolvajok egyenként majdnem félmillió forintot érő zsindelyeket az Innsbruck jelképének számító Aranytetős házról.

A hét darab aranyozott réz zsindelynek péntekre veszett nyoma a késő gótikus műemlék épület erkélyének tetejéről. Az épületet előző nap állványozták fel, felújításra készülve. A tettesek minden valószínűség szerint az állványzaton másztak fel az erkélyhez. A Der Standard című napilap beszámolója szerint a lemezek értéke darabonként ezerötszáz euró (450 ezer forint).

Az Aranytetős ház a XV. század elején épült a tiroli hercegek rezidenciájaként. A festményekkel és faragványokkal gazdagon díszített, több mint kétezer-hatszáz aranyozott rézlemezzel fedett balkont 1500-ban építették hozzá. A ma múzeumnak berendezett épület erkélyéről figyelte I. Miksa német-római császár a téren rendezett lovagi tornákat.

Mint azt a Standard felidézte, az Aranytetős házról már 1998-ban és 2007-ben is eltűnt egy-egy tetőlemez, de mindkettő elő is került. Az első alkalommal a helyi televíziónak küldték el egy borítékban, egy viccelődő figyelmeztetés kíséretében, miszerint “vigyázzanak jobban” a műemlékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik