Nagyvilág

Ellopták Keresztelő Szent János egyik bordáját

Keresztelő Szent János állítólagos bordájának egy darabját lopták el Szliven bolgár püspöki városból. A Focus hírügynökség szerint a bűntett röviddel az ortodox húsvéti ünnep előtt történt.

A bordákat egy 2010-ben tartott ásatás során fedezték fel Szozopolban. Ezután a Szent Dimitar-székesegyházban őrizték őket. A tolvajok egy esti mise alatt csaptak le, feltörték az ünnepségek idejére kihelyezett ereklyetartó pecsétjét, és elvittek egy bordarészletet. A szóbeszéd szerint ezeket a testrészeket fekete mágiához használják.

A szliveni püspök kezdetben nem akart nagy hírverést csapni az ügy körül, ám végül a sajtón keresztül “Isten büntetésére” hivatkozva szólította fel a tolvajokat az ellopott kincs visszaadására.

A bordarészletek felfedezésük óta nagy népszerűségnek örvendnek elsősorban az Oroszországból érkező zarándokok és turisták körében. Tudósok ugyanakkor kétségbe vonják a leletek valódiságát. Boszidar Dimitrov, a bordák megtalálásakor miniszterként dolgozó történelemprofesszor rövidre zárta a vitát és zarándokhellyé nyilvánította Szozopolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik