Nagyvilág

Magyar katonai szakemberekre hajt India

Indiában és Afrikában is igényt tartanak a kiváló magyar katonai szakemberek ismereteire, elsősorban a régi orosz technika, a páncélozott harcjárművek, harckocsik és lövegek karbantartásában, felújításában - értesült a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában arról ír, hogy erről nemrég egy indiai hadiipari kiállításon folytattak tárgyalásokat a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégeinek szakemberei. A tudásexport a cikk szerint sokat segítene a honvédelmi tárca második legnagyobb cégén, a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-n, amely az utóbbi években nehéz helyzetbe került.

A HM cégei a cikk szerint komoly kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, így például a harcjárművek karbantartásával, javításával, felújításával foglalkozó HM Currus Zrt. is. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy India és egyes afrikai országok ma is alkalmaznak régi orosz haditechnikát, viszont nem rendelkeznek ehhez megfelelő számú és tudású szakemberrel. A magyar hadiipar átszervezése is többek között azt a célt szolgálja, hogy piacot találjanak külföldön a katonai technikában jártas magyar szakembereknek. Itthon ugyanis egyre szűkösebbek a források a páncélos haderő korszerűsítésére, és ezek a fegyvernemek némileg háttérbe is szorultak az elmúlt évtizedben a Magyar Honvédségnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik