Nagyvilág

Jelentős minimálbér-emelés – Venezuelában

Ismét jelentősen, két részletben összesen 30 százalékkal megemelik a minimálbért Venezuelában.

Az intézkedést az októberi újraválasztására készülő Hugo Chávez elnök jelentette be, mielőtt szombat éjjel visszautazott Kubába, a daganatos betegsége miatti sugárkezelésre.

Először májusban, másodszor szeptemberben emelik 15 százalékkal a minimálbért. Ez a jelentős emelés sem jelent azonban rendkívüli reálbér-növekedést, mert Venezuelában jelenleg 25 százalék az infláció.

Chávez az elmúlt évtizedben minden évben 20 és 30 százalék között emelte a minimálbért. Az idei két emelés után a legkisebb bér eléri az átszámítva nagyjából 230 dollárt. Az elnök így akarja megszilárdítani politikai bázisát, megőrizni népszerűségét a szegények körében.

Az október 7-i elnökválasztásra készülve Chávez számos projektet indított el, többek között több százezer lakás megépítését ígérte, és egyszeri pénzsegélyt juttatott a rászoruló időseknek és gyermekes családoknak.

Az 57 éves politikus egyelőre biztosan őrzi előnyét az ellenzék közös jelöltjével, Miranda állam 39 éves kormányzójával, Henríque Caprilesszel szemben, igaz, elég nagy, több milliós a bizonytalanok tábora.

Chávez újraválasztását ma leginkább betegsége fenyegeti, amelyről továbbra is igen keveset tudni. Az elmúlt egy évben háromszor műtötték, a legutóbbi operáció óta rendszeres sugárkezelésen vesz részt Havannában, emiatt kevés időt tölt Venezuelában. Amikor otthon van, mindent megtesz, hogy a keményen dolgozó államfő képét mutassa a választók felé. Az állami sajtó szombaton részletesen beszámolt róla, hogy Chávez telefonon tárgyalt két dél-amerikai szövetségesével – Evo Morales bolíviai és Rafael Correa ecuadori elnökkel -, valamint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Utóbbival a tájékoztatás szerint megvitatták, “a szíriai kormány milyen sikeresen feltartóztatta a fegyveres terrorista csoportokat” az arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik