Nagyvilág

Gyilkolnak a görög megszorítások

Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Athén belvárosában, órákkal azután, hogy öngyilkos lett a megszorítások miatt egy nyugdíjas.

A 77 esztendős férfi a parlament közelében lévő Szintagma téren lőtte fejbe magát. A rendőrség hivatalosan elismerte, hogy a holttest mellett egy kézzel írt, rövid levelet találtak, amelyben a korábbi gyógyszerész a megszorításokkal, illetve az adósságválsággal indokolta tettét. A férfi halála óriási traumát váltott ki, és megszólalt Lukasz Papademosz miniszterelnök is, aki összefogásra, illetve a szegények megsegítésére intett.

Az eset után csaknem kétezren tüntettek Athén belvárosában. A tiltakozó megmozdulás egyik fő szervezője azt hangoztatta: az öngyilkosság azt bizonyítja, hogy Görögország nem vállalhat újabb megszorításokat. Mások az öngyilkosság helyett gyilkossággal vádolták a hatóságokat, hangoztatva, hogy “a megszorítások gyilkolnak”. Egy athéni orvos arra panaszkodott, hogy a kormány – mint fogalmazott – megfosztja az embereket a méltóságuktól, és csupán egyetlen dologgal, a bankszámlákkal törődik

Papademosz kormányfő nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot az eset miatt. Állásfoglalásában tragikusnak nevezte a történteket, és a többi között arra szólított fel, hogy az állam és polgárai az ország nehéz óráiban segítsék a leginkább rászorultakat.

A tüntetők és a kivezényelt rendőrök között kisebb összetűzésekre került sor. Sérülés nem történt.

Görögország az euróövezet legnagyobb mértékben eladósodott országa, és 2010 májusa óta sorozatos nemzetközi hitelekre szorul. Ennek fejében Athén rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket vállalt, köztük a nyugdíjak és a fizetések csökkentését, valamint az adók emelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik