Nagyvilág

Kétezren osztoznak egy ágyon

Romániában kétezer ember van bejelentve ugyanabba az egyszobás panellakásba - papíron.

A kétezer ágytárs közül 1999 moldovai – 1 meg román. Soha sincsenek egyszerre otthon, sőt, a moldávok soha sincsenek otthon, meg se fordulnak a lakás falai között, mégis nagyon elégedettek vele. A román jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy állandó lakhelyként egész seregnyi ember tüntethesse fel ugyanazt a címet. Erre azért van szükségük, hogy román személyigazolványt kaphassanak, mert azzal legálisan bejuthatnak az Európai Unióba. Zömük végcélállomása Nagy-Britannia, ahol sokan munkát találnak.

Moldovában a havi átlagkereset 35 ezer forint, a munkanélküliek hányada magas. A román lakástrükk nélkül is sok moldáv dolgozik feketén az unióban, a trükkel pedig nyugodtan teheti. Romániában a kétezer fős albérlet csak egy a sok trükköző lakástulajdonos közül, ám minden bizonnyal a rekorder a létszámot tekintve.

A román papírok biztosítása moldávok számára immár akkora üzlet, hogy sok román nyíltan reklámozza a trükköt utcai szórólapokon. A román személyigazolvány tíz évre nemcsak szabad utazást biztosít az EU területén, hanem egy EU-polgáréval teljesen azonos jogokat is. Beszerzéséhez 30 ezer forintnyi csúszópénz kell – és 300 forint értékű okmánybélyeg. A dokumentum 10 nap alatt kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik