Nagyvilág

Ünnepnapot kért a pápa és Raúl Castrótól

Egy vatikáni szóvivő közölte: Fidel Castro, volt kubai vezető nem volt jelen a találkozón.

XVI. Benedek pápa találkozott kedden Raúl Castro kubai elnökkel a kommunista rezsim központjában, a havannai Forradalmi Palotában, ennek végeztével nem nyilatkoztak a sajtónak. Fidel Castro nem volt ugyan jelen a találkozón, de kedd este – a kormány honlapja szerint – bejelentette, hogy szerdán “boldogan” találkozik a katolikus egyházfővel.

Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélésen az egyház és a kubai állam kapcsolatáról lehetett szó. A pápa és Castro kevesebb mint egy óra múltán megjelentek a palota előtti Forradalmi téren, hogy üdvözöljék az újságírókat. Castro a Kuba védőszentjének számító Virgen de la Caridad del Cobre másfél méteres szobrát ajándékozta az egyházfőnek, XVI. Benedek pedig Ptolemaiosz Geographiájának egy másolatát adta ajándékba a kubai vezetőnek. Federico Lombardi szentszéki szóvivő később közölte: a találkozón XVI. Benedek azt kérte Castrótól, hogy a katolikus egyház felé tett gesztusként nyilvánítsa ünnepnappá nagypénteket.

Az egyházfő és Castro megbeszélésével párhuzamosan beszélt egymással Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) és José Ramón Machado Ventura kubai alelnök. Részt vett a találkozón Dominique Mamberti vatikáni “külügyminiszter” is. Ezen a megbeszélésen kényes témákról eshetett szó: a politikai foglyokról, a Kuba elleni amerikai büntetőintézkedésekről és a katolikus egyház kubai szociális szerepének kiszélesítéséről.

Hugo Chávez venezuelai elnök, aki sugárkezelésen vesz részt Kubában, üdvözölte a pápa látogatását, de cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint találkozni fog vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik