Nagyvilág

Súlyos fontokért ígért “hozzáférést” Cameronhoz a toryk pénztárnoka

Több százezer fontért kínált "hozzáférést" David Cameron brit miniszterelnökhöz és más vezető kormánytisztviselőkhöz magukat külföldi üzleti érdekcsoportok képviselőinek kiadó riportereknek a kormányzó brit Konzervatív Párt legfőbb pénzfelhajtója - írta feltáró riportjában a The Sunday Times.

A vezető konzervatív vasárnapi lap által leleplezett többszörös milliomos üzletember, Peter Cruddas – aki a párt egyik pénztárnokaként tevékenykedett, és a toryk legnagyobb adománygyűjtője volt – már vasárnap hajnalban lemondott tisztségéről, Cameron pedig “elfogadhatatlannak” minősítette Cruddas kijelentéseit, vizsgálatot helyezett kilátásba az ügyben, ugyanakkor határozottan cáfolta a volt pártpénztárnok által mondottakat.

A The Sunday Times videofelvétellel illusztrált beszámolója szerint a lap riporterei – akik liechtensteini befektetési csoportok lobbistáinak adták ki magukat – rejtett kamerával rögzítették, amint Cruddas 250 ezer fontig (csaknem 90 millió forintig) terjedő összegekért bejutást ígért nekik olyan rendezvényekre, amelyeken közvetlen érintkezésbe léphetnek David Cameronnal. Cruddas azt ígérte, hogy ezeken az összejöveteleken konkrét üzleti ügyekben kérdéseket is fel lehet tenni, és a felvetett ügyek eljutnak a Downing Street “politikaformáló osztályához”.

A felvételen hallható, amint Cruddas kijelenti, hogy azoknak, akik “azt akarják, hogy komolyan is vegyék őket”, évente legalább 200-250 ezer fontot kell adniuk, és ezzel bekerülhetnek “a premier ligába”, amelynek tagjai előtt “lehetőségek nyílnak meg”.

Cruddas a The Sunday Times álcázott riportereinek eldicsekedett azzal is, hogy a Konzervatív Párt évente “jóval több mint ötmillió font” bevételhez jut abból, hogy Cameron társaságában elkölthető zártkörű vacsorákat “adnak el” a párt legnagyobb adományozóinak, akik “kulcsfontosságú információkhoz” juthatnak azáltal, hogy “gyakorlatilag bármilyen kérdést” feltehetnek a kormányfőnek.

Cruddas szerint a párt kasszájába jelentős összegeket befizetők üzleti ügyfeleiket elhozhatják más “exkluzív rendezvényekre” is, és bemutathatják őket olyan magas rangú kabinettagoknak, mint George Osborne pénzügyminiszter vagy William Hague külügyminiszter.

David Cameron vasárnap a BBC-nek kijelentette, hogy Cruddas kijelentéseit “teljesen elfogadhatatlannak” tartja, és személyesen gondoskodik arról, hogy “megfelelő pártvizsgálat” induljon az ügyben azért, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő.

A Konzervatív Párt “egyébként sem ilyen módon jut pénzhez … nagyon helyes, hogy Peter Cruddas lemondott” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e itt az ideje a pártfinanszírozási rendszer reformjának, a kormányfő kijelentette: a Konzervatív Pártban már megtörtént ez a reform. “Nagyon kiszélesítettük az adományozói bázist, nagyon szigorú szabályaink vannak … 28 millió font adóssággal küszködő pártot vettem át, mára azonban a Konzervatív Párt gyakorlatilag adósságmentes” – mondta Cameron.

Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje vasárnap a BBC-nek azonban kijelentette, hogy a belső pártvizsgálat nem elégséges, megfelelő független vizsgálatra van szükség annak kiderítésére, hogy az adományozók pontosan milyen befolyást próbáltak szerezni, és milyen befolyáshoz jutottak a konzervatívok vezette kormánykoalíció politikájában.

Miliband ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Osborne pénzügyminiszter épp a minap terjesztette be a következő pénzügyi év költségvetési tervezetét, és annak egyik fő intézkedése a legmagasabb jövedelműek felső adókulcsának csökkentése.

A most kibontakozóhoz hasonló belpolitikai botrányba mindazonáltal a 2010-es választási vereségéig hatalmon volt Munkáspárt is belekeveredett, miután 2007-ben felmerült a gyanú, hogy a pártnak adományozó nagyvállalkozók közül többet a Labour-kormány nemesi rangra és felsőházi tagságra javasolt, jóllehet társadalmi-politikai kiváltságok pénzért történő osztogatását külön törvény tiltja Nagy-Britanniában. Az ügyben a Scotland Yard annak idején többször is kihallgatta Tony Blair volt kormányfőt és kabinetjének számos tagját, vádemelésig azonban végül nem jutott el a rendőrségi vizsgálat.

A brit politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján.

Címkék: cameronbrittory

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

"Depiction of woman with the effects of chemotherapy for cancer, eyes closed, relaxing in the grass."
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.