Nagyvilág

Újabb ukrán szenny közelít Magyarországhoz

Közel 200 ezer liter tisztítatlan lakossági és ipari szennyvíz ömlött Kárpátalján a Latorca egyik mellékfolyójába – adta hírül a Mukachevo.net ukrajnai hírportál.

Kapcsolódó cikkek

A Kárpátalja megyei környezetvédelmi hatóság megállapította, hogy Volóc város szennyvíztisztító telepének derítőjéből szerdán közel fél napon át ömlött a szenny a Latorcába torkolló Vicsa patakba. A becslések szerint ezalatt több mint 200 köbméter tisztítatlan szennyvíz került ki a környezetbe. A derítőmű igazgatósága azzal magyarázta a történteket, hogy az adott időszakban a helyi villamos művek szüneteltette az áramszolgáltatást, ezért álltak le a szivattyúk.

“Műszaki hiba miatt valóban mintegy 200 köbméter tisztítatlan szennyvíz került a Vicsa patakba. A szennyezést a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ukrán partnerei is megerősítették. Ugyanakkor annak mértéke, a vízfolyások jelenlegi vízhozama melletti hígítás miatt, nem okozhat határon átterjedő hatásokat. Amennyiben szükséges, a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság további lépeseket tesz” – írta lapunk kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium,.

A hétvégén már történt hasonló szennyezés a Latorcán. Akkor egy csőtörés, illetve a derítőműben folyó karbantartási munkák során elkövetett szabálytalanság miatt Munkácson több ezer köbméter tisztítatlan szennyvíz ömlött a folyóba, amelynek vize a Bodrogon keresztül Magyarországon a Tiszába ömlik. A szaktárca ezzel kapcsolatban lapunknak kifejtette: a szennyezés egy hete történt és nem érte el a határszelvényt. Sem a vízügyi igazgatóság, sem pedig a felügyelőség munkatársai nem érzékeltek érdemi eseményt a Bodrogon és a Tiszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik