Nagyvilág

Újabb holttesteket találtak a Costa Concordián

Három újabb holttestre bukkantak a több mint két hónappal ezelőtt szerencsétlenül járt Costa Concordia nevű luxushajó roncsai között.

Franco Gabrielli, a műveletet felügyelő olasz polgári védelmi hivatal vezetője nem közölt részleteket az áldozatok nemét, korát és nemzetiségét illetően. Ezzel 28-ra emelkedett az eddig megtalált holttestek száma, négy személyt pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.

A Costa Concordia luxushajó január 13-án zátonynak ütközött, s nem messze Giglio toszkán szigettől oldalára borult. A fedélzetén 4229 személy, köztük 3200 turista tartózkodott, mintegy 60 országból.

Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban egymás után indultak kártérítési perek a katasztrófa túlélői és az áldozatok rokonai részéről a luxushajót tulajdonló vállalat, a Costa Crociere és ennek tulajdonosa, a Carnival hajótársaság ellen. Az Egyesült Államokban 39 utas indított pert az amerikai székhelyű Carnivallal szemben, 520 millió dollárnak megfelelő kártérítést követelve.

Az olasz hatóságok a katasztrófával összefüggésben a hajótársaság kilenc tagja ellen emeltek vádat gondatlanság, emberölés és mulasztás miatt. Francesco Schettino, a Concordia kapitánya jelenleg házi őrizetben van.

A baleset óta a Costa Concordia oldalára dőlve, félig elmerülve rostokol a sziget partjaitól nem messze. A hajóroncs kiemelése és elszállítása akár 12 hónapot is igénybe vehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik