Külföld

Megvédte Orbánt Merkel államminisztere

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2012. 03. 22. 15:04

Eckart von Klaeden német államminiszter szerint a sajtó tudatos félreértésekkel le akarja járatni a magyar kormányt.

Angela Merkel kancellár államminisztere a berlini magyar nagykövetségen szerda este beszélt a magyarországi helyzetről. Kijelentette: “meggyőződésem, hogy a sajtóban túlzásokkal és tudatos félreértésekkel a kormány rossz hírét akarják kelteni”.

A legutóbbi választáson szerzett kétharmados többség “egyértelmű felhatalmazás” a viszonyok átalakítására. A reformokat “türelemmel és körültekintően” kell végrehajtani – tette hozzá a kereszténydemokrata CDU politikusa a Német-Magyar Társaság által szervezett eseményen. Megjegyezte: magyar partnerekkel folytatott megbeszélései alapján úgy látja, a magyar kormány az európai úton kíván haladni előre.

A politikus a Német-Magyar Társaság Otto Schlecht-díjának átadásán mondott beszédet. Az elismerést Arndt Günter Kirchhoff, a 2004-ben alapított, Esztergomban gyárat üzemeltető autóipari beszállító Kirchhoff Hungária Kft. német anyavállalatának, a Kirchhoff Automotive GmbH-nak vezetője kapta meg.

Peter Spary, a társaság elnöke felidézte a 2003-ban elhunyt Otto Schlecht, a német gazdasági minisztérium egykori államtitkárának személyét. Mint mondta, Orbán Viktor sokat tanult tőle a szociális piacgazdaságról, most pedig “bátran és célzottan megvalósítja ezt a politikát”.

Az államminiszter a német kormányzati gyakorlatban a parlamenti államtitkárok közül kiválasztott, körülhatárolt feladattal megbízott, a kancellár vagy a külügyminiszter közvetlen irányítása alá rendelt politikusnak járó rang. A pozíció a tárca nélküli miniszteri beosztáshoz hasonlítható.

A német kormányzatban jelenleg öt államminiszter dolgozik, Eckart von Klaeden a kancellárhoz rendelt államminiszterként a kormányzati bürokrácia csökkentését és a jogalkotási tevékenység erősítését célzó törekvéseket hangolja össze. A politikus 2002 és 2005 között a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – német-magyar parlamenti csoportjának vezetője volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.