Nagyvilág

Felfüggesztették az alkotmányt zendülő katonák Maliban

A szerdán fellázadt katonák elfoglalták a bamakóielnöki palotát, több minisztert letartóztattak és kijárási tilalmat rendeltek el.

Bejelentették csütörtökön Maliban a lázadó katonák, hogy feloszlatták az állami intézményeket, felfüggesztették az alkotmányt, és véget vetettek “ennek a hozzá nem értő rezsimnek”. A zendülők szóvivője, Amadou Konaré főhadnagy a rádióban és tv-ben beolvasott rövid közleményben kijelentette: azért léptek föl, mert az Amadou Toumani Touré vezette rezsim alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot.

Mali északi felében január közepe óta harcok folynak a felkelt tuareg törzzsel. A katonák arra panaszkodnak, hogy rosszul irányítják őket, nincs elég lőszerük és élelmük. A kormánynak jobban kellene gondoskodnia az elesettek családjáról is – mondják.

A katonák szerda este elfoglalták az elnöki palotát Bamakóban, az elnöki gárdával vívott, több órás harcokat követően. Előzőleg átvették az irányítást az állami rádió épülete felett is. Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik zendülő közlése szerint több tárcavezetőt letartóztattak, köztük Soumeylou Boubčye Maďga külügyminisztert és Kafougouna Konét, a helyi adminisztrációkat felügyelő minisztert. A zendülés az északi Gao városára is átterjedt, ahol több kormányzati vezetőt fogtak el a lázadó egységek.

Csütörtök reggel Amadou Sanogo százados, a Nemzeti bizottság a demokrácia és az állam helyreállításáért (CNRDRE) nevű junta vezetője bejelentette, hogy kijárási tilalmat rendeltek el az országban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a “legmélyebb aggodalmának” adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – amely szintén nyugalomra intett – csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik