Nagyvilág

Többezres tüntetés a litván nyelvtörvény ellen

A litvániai lengyel kisebbség több ezer tagja tüntetett szombaton Vilniusban a balti állam új oktatási törvénye ellen, a megmozduláshoz más nemzeti kisebbségek tagjai is csatlakoztak.

Míg a rendőrség 3500 résztvevőről számolt be, addig a szervezők hétezerben adták meg az utcára vonult tiltakozók számát. Incidens nem történt a tüntetés ideje alatt.

A demonstrációt a tavaly elfogadott új litván oktatási törvény parlamenti jóváhagyásának évfordulójára időzítették. A jogszabály erősíti a litván nyelv szerepét a nemzetiségi iskolák tanrendjében. Ennek értelmében tavaly szeptember – az idei tanév kezdete – óta a korábbinál több tantárgyat kell litván nyelven oktatni. Ezen kívül az ország összes diákjának – a nemzeti kisebbségekhez tartozóknak is – egységes követelmények szerint kell érettségi vizsgát tennie litván nyelvből.

A Litvánia lakosságának mintegy 7 százalékát kitevő lengyel kisebbség képviselői diszkriminatívnak és a lengyel tanulók szempontjából hátrányosnak találják az új jogszabályt. Ez utóbbi feszültséget okozott a litván és a lengyel kormány viszonyában. A szombati megmozduláson több tucat Lengyelországból érkezett személy is részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik