Nagyvilág

Meghalt John Demjanjuk

A náci bűnözőként elítélt egykori KZ-őr halálhírét a Bajor Rádió jelentette.

Az értesülést megerősítette a rosenheimi ügyészség. Az ukrán születésű Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönre  ítélte a müncheni tartományi bíróság. A háborús bűncselekményekkel vádolt férfi ellen az volt a vád, hogy bűnsegédként közreműködött a sobibóri haláltáborban mintegy 25 ezer zsidó meggyilkolásában.

Az ítélet végrehajtását a 90 éves vádlott rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették. Demjanjuk mindvégig tagadta bűnösségét, az egykori lágerőr még éhséhsztrájkkal is fenyegetőzött, azt állította, hogy a bíróság nem vett figyelembe olyan dokumentumokat, amelyek az ártatlanságát igazolnák. Demjanjuk az első helyen állt a Simon Wiesenthal Központ által közzétett, a még életben lévő náci háborús bűnösök nevét tartalmazó listán.

Demjanjuk az ítélethirdetés óta a bajorországi Bad Feilnbachban, egy idősotthonban élt. Itt érte a halál 91 éves korában.
A 2009 novemberében kezdődött müncheni perben Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg, a tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben, rezzenéstelen arccal hallgatta végig.

Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk 1942-ben a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, ahol a vádirat szerint a nácikkal való együttműködés mellett döntött. A háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washingtonnak egyre kényelmetlenebbé vált.

Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, őrként teljesített szolgálatot a sobibóri haláltáborban.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik