Nagyvilág

Elnöki luxus kontra polgárháború

Bassár el-Aszad Teheránból kap tanácsot arra, miként gyűrje le a lázadókat - írja a The Guardian internetes kiadása.

A brit napilap portálja az Aszad-házaspár email-postaládájából szerzett több mint háromezer levél alapján azt írja, hogy a szíriai elnök, de különösen a neje, Ászma továbbra is fényűzően él, mit sem törődve szíriai népet sújtó nélkülözéssel és szenvedéssel.

Aszad és felesége email postaládájának névhasználóját és jelszavát az elnök közvetlen környezetébe beépített személy juttatta el a szíriai ellenzéknek, amely továbbította a kódokat külföldre, így kerülhettek a nyilvánosság elé az üzenetek  A
A levelezésből tudható, hogy az iráni vezetők, illetve az iszlám köztárasághoz közel álló személyek figyelmeztették Aszadot, külföldi újságírók szivárogtak be Szíriába és a jutottak el az ostromlott homszi Bába-Amr negyedhez. A szíriai elnök iráni javaslatra rendelte el, hogy húzzák szorosabbra a városrész körüli ostromgyűrűt.

A levelekből fény derül arra is, hogy a tanácsadók javasolták Aszadnak, ügyeljen arra, hogy beszédeinek hangvétele legyen erőteljes és heves, értékelje nagyra a baráti országok támogatását. Domborítsa ki a rezsim katonai erejét, hogy ezzel is elbátortalanítsa ellenzékét. Az Aszad házaspárnak írt levelek egyikében a katari emír lánya felajánlotta: ha száműzetésbe kényszerülnének, Katar szívesen látja őket. Aszad brit születésű felesége eközben az interneten keresztül dollárezrekért rendelt meg Londonból drága bútorokat, gyertyatartókat és csillárokat, Párizsból pedig ékszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik