Nagyvilág

Túra a szerb mészáros nyomában

Egy brit utazási iroda kínálatában szerepel a "Ratko Mladic öröksége" nevű üdülési ajánlat potom 2800 euróért (azaz körülbelül 815 ezer forintért).

Az összeg fejében az utazók bejárják azokat a nevezetes helyeket Boszniában és Szerbiában, amelyeknek az elmúlt két évtizedben közük volt Ratko Mladichoz, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori hadseregparancsnokához – jelentette a VajdaságMa című portál.


Fotó: AFP

Az utazás május 19-étől 27-éig tart, a túravezető pedig Louis Sell korábbi amerikai diplomata lesz, aki jelenleg a Maine Egyetem történelem professzora.

A 8 napos út alatt a turistacsoport ellátogat Srebrenicába, Szarajevóba és Belgrádba. Az utazási iroda prospektusa szerint a turisták megmászhatják a Szarajevó feletti hegyeket, ahonnan a boszniai szerbek egykor ágyúzták a várost, és megnézhetik a híres alagutat is, amely az egyetlen kiutat kínálta az ostromlott településről.

Belgrádban a turisták meglátogatják azt a börtönt, ahol Ratko Mladic tavaly májusi szerbiai elfogása után, hágai kiadatására várva raboskodott.

A PoliticalTours utazási iroda már jelezte, hogy hasonló túrát szervez a legfiatalabb európai országba, Koszovóba is. Ezt az utat idén őszre tervezik, és hasonló fog kerülni.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék háborús és emberiesség elleni bűnökkel, továbbá népirtással vádolja Mladicot, mert a boszniai polgárháború idején (1992-1995-ig), a boszniai szerbek 1995 júliusában Srebrenicában kivégeztek közel nyolcezer foglyul ejtett muzulmánt. Mladicot emellett a fő felelősnek tartják Szarajevó szintén több ezer halálos áldozatot követelő ostromáért, továbbá ENSZ-személyzet foglyul ejtéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik