Nagyvilág

Meglepetés-befutó lehet Romney

Romney meglepetés-befutó lehet az arkansasi és a mississippi előválasztáson.

A konzervatív szavazatok várható megoszlása miatt Mitt Romneynak esélye nyílhat rá, hogy a jelöltállítási küzdelem során első alkalommal arasson sikert Délen, a Republikánus Párt keddi arkansasi vagy mississippi előválasztásán, esetleg mindkettőn. Romney, aki hétfőn ünnepelte 65. születésnapját, a hívei előtt kijelentette, hogy egy alabamai győzelem “tökéletes ajándék” lenne a számára. A közvélemény-kutatási adatok szerint azonban a volt massachusettsi kormányzó, mivel két riválisa, Rick Santorum és Newt Gingrich megosztja a párt konzervatív szavazóbázisát, nemcsak Alabamában, hanem Mississippi államban is esélyes.

Alabamában a PPP közvélemény-kutató intézet szerint gyakorlatilag holtverseny alakult ki három elnökjelölt-aspiráns között: Romney 31, Gingrich 30, Santorum pedig 29 százalékon áll, vagyis a különbség közöttük belül van a statisztikai hibahatáron. Mississippiben, ugyancsak a PPP, Gingrichnél 33 százalékos, Romney-nál 31 százalékos, Santorumnál pedig 27 százalékos támogatottságot mért. A negyedik aspiráns, Ron Paul mindkét államban messze leszakadva áll az utolsó helyen.

A CNN nem hivatalos összesítése alapján az eddigi előválasztási fordulók nyomán Romney 458, Santorum 203, Gingrich 118, Paul pedig 66 olyan delegátus támogatását bírja, aki rá fog szavazni a republikánusok augusztusi országos jelöltválasztó konvencióján. Ahhoz, hogy valaki Barack Obama elnök hivatalos kihívójává váljon, összesen 1144 voksra lesz majd szükség.

Reményteli ajándék lehet az ünneplő Romney-nak az a hír, hogy a CBS News és a The New York Times hétfőn nyilvánosságra hozott, közös felmérése szerint Obama teljesítményének értékelése negatív rekordot döntött: az amerikaiaknak mindössze a 41 százaléka elégedett az elnök munkájával, szemben a februári 50 százalékkal. Obama népszerűségvesztésében komoly szerepe van a benzinárak emelkedésének: a megkérdezettek 56 százaléka szerint az elnök érdemben képes lehet tenni valamit a megfékezésük érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik