Nagyvilág

Alulteljesítő részvényeket ajánl a milliárdos

A jótékonykodásáról ismert milliárdos, Warren Buffett szerint stabil cégek alulteljesítő részvényeibe érdemes pénzt fektetni.

Warren Edward Buffett olyan részvényeket vásárol, amelyek éppen alulteljesítenek, miközben a cég működése továbbra is erőteljesen pörög – idézi a Saxo Bank a milliárdos üzletembert. A részvényárfolyam leértékelődése fantasztikus lehetőség annak, aki olyan boltot akar csinálni, amelyből aztán még nagyobb üzlet kerekedik – száll szembe Buffett az árfolyam felértékelődésére utazó és a piac mindenhatóságát hirdető befektetőkkel.

A saját részvények visszavásárlásáról megemlíti, hogy a vállalatoknak előnyt jelent, ha akkor vásárolnak saját részvényt, amikor a cég éppen alulértékelt, vagy amikor esik az árfolyam. Ez hosszú távon a befektetőnek is előnyös, mert emeli a társaság egy részvényre jutó értékét. Ezzel szemben a részvényesi értéket rombolja az a társaság, amely akkor vásárol be saját részvényből, amikor az árfolyam magasan áll.

Buffett véleménye szerint az olcsó részvény jobb, mint a drága, nem szabad automatikusan egyenlőségjelet tenni a drága részvény és a minőség közé – tanácsolja.

A lakosság szempontjából a részvényáraknál jóval közvetlenebb hatása van az olaj árának, ami ugyancsak nem túl rózsás. A kínálati zavaroktól való félelem, a feltörekvő gazdaságok töretlenül erős kereslete és nem is kis mértékben a pénzügyi spekuláció folytán egy hordó Brent nyersolaj ára már néhány hete 120 dollár fölött vert tanyát – Írja Ole Hansen, a Saxo Bank stratégája.

Jelenleg egy gallon benzin átlagosan 3,75 dollárba kerül, ami az évnek ebben a szakaszában a nyilvántartások szerint rekordot jelent, és mivel márciusban és áprilisban az Egyesült Államok átáll a drágább nyári keverékekre, az autósok pont az elnökválasztási kampány nyitánya idején akár rekord árakkal is szembesülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik