Nagyvilág

Cesaria Evoráról neveztek el egy repülőteret

Cesaria Evoráról, a "mezítlábas díváról" nevezték el a Zöld-foki Köztársaság Sao Vincente szigetén Mindelo városának nemzetközi repülőterét.

Az énekesnő, aki 2011 decemberében hunyt el, szülőhelyén, Sao Vincente-szigeten van eltemetve. A repülőtér főbejárata előtt az énekesnő három méter magas szobra, Domingos Luisa helyi művész alkotása áll.A repülőtér névadó ünnepségén jelen volt José Maria Neves miniszterelnök, több miniszter és ellenzéki vezető, a szigetek számos művésze és Sao Vincente lakosainak ezrei.

“Ez a nemzeti tiszteletadás gesztusa” – mondta José Maria Neves, aki szerint Cesaria Evora “a zöld-foki szigeteki kultúra csillagképének legragyogóbb csillaga volt”. Az ünnepséget a nemzetközi nőnap alkalmából tartották, “fejet hajtva a Zöld-foki szigetek, Afrika és az egész világ lányai, asszonyai előtt”.

Mario Paixao, a zöld-foki szigeteki Repülőterek és Légi biztonság (ASA) szervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy Cesaria Evora szobra és a repülőtér új neve számos látogatót vonz majd, akik meg akarnak ismerkedni a szigettel, ahol született, élt, énekelt, meghalt és eltemették. “Cesaria számos repülőtéren járt, de nem hiszem, hogy valaha arra gondolt volna, hogy egyszer majd repülőtér viseli a nevét” – mondta José da Silva, a “mezítlábas díva” menedzsere és bizalmas barátja.

A művésznő 70 éves korában, legyengült állapotban halt meg egy Sao Vicente-i kórházban 2011. december 17-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik