Nagyvilág

Tarlóégetők okozták Krasznahorka vesztét

A tetőszerkezet beomlott, a vár falait és a kincseket azonban nagyrészt sikerült megmenteni a pusztulástól.

Kora délután csaptak fel a lángok a szlovákiai Rozsnyóhoz közeli történelmi műemlékben. A szlovák belügyminiszter szerint a közelben felgyújtott tarlóról terjedt át a tűz a páratlan műemlékre. A rendőrségnek már gyanúsítottjai is vannak. Szerencsére senki sem sérült meg, és a kiállított tárgyak is csak kis mértékben károsodtak.

A nagyobb lángokat késő délutánra sikerült megfékezniük a 10-12 egységgel kivonuló tűzoltóknak, ezután elfojtották a kisebb tűzfészkeket is. A szlovák hadsereg egyik helikoptere is a helyszínre indult, de már nem volt szükség rá az oltásban – közölte a parameter.sk című szlovákiai honlap.

Leírhatatlan szomorúság

Krasznahorka vára túlélte az első és a második világháborút, most pedig rövid idő alatt olyan pusztítást végeztek a lángok, amilyenre a legöregebbek sem emlékeztek. Egy várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint fél kettő körül kezdett el szivárogni a füst a várból, majd szinte percek alatt az egész épület lángokba borult. „Nekünk, helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá” – nyilatkozta az MTI-nek.

A szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió munkatársa hozzátette: az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg. A megrázó eseményt ezrek bámulták dermedten a közeli főút mentén, autósok és biciklisek egyaránt.

Semjén egyeztet, Magyarország segít

Tragédiának nevezte a krasznahorkai várban történteket Daniel Krajcer, Szlovákia kulturális minisztere a település polgármesteri hivatala előtt tartott esti sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a leégett tetőt minél hamarabb, lehetőleg nyárig felújítják.

A Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújításának kiadásaiból. Az MKP közleménye szerint Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelő miniszterelnök-helyettes azonnal felvette a kapcsolatot a szlovák kormány képviselőivel, és bejelentette, hogy hivatalosan is megteszik a felajánlást.

Ezt a kormányfő sajtószolgálata is megerősítette. Részleteket azonban nem közöltek, így azt sem, mekkora összegű hozzájárulásról lehet szó.

A dicső múlt

A krasznahorkai várat – a felerészt magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetességét – a13. század második felében a Csetneki és Máriássy-család építtette. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege hódította meg, mígnem a rablóvezér hadait Hunyadi Mátyás megfutamította. 1678-ban Thököly csapatai vonultak be az erődbe, amelyet őrsége 1685-ben, egy éves ostromzár után adott a császáriak kezére.

A Rákóczi-szabadságharc idején rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel. 1812-ig lakták az erősséget. Miután felújították, múzeumként üzemelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik