Nagyvilág

Vuvuzelával szólnak be az exállamfőnek

Afrikai fúvós hangszerek lármájával akarják megzavarni Christian Wulff bírálói a lemondott német államfő katonai parádéval egybekötött búcsúztatását.

A politikust csütörtökön este a berlini Bellevue kastély parkjában a Bundeswehr nagy katonazenekara búcsúztatja, miközben egy díszszázad fáklyás felvonulással tiszteleg a lemondott szövetség elnök előtt.

A korrupció gyanúja miatt lemondani kényszerült Wulff személye, valamint a neki folyósítandó magas tiszteletdíj (évi 199 ezer euró) éles viták tárgya Németországban. Több párt vezetői emiatt nem vesznek részt a búcsúztatón, miként Wulff összes hivatali elődje is távol marad az eseménytől.

Egy erre a célra létesített Facebook oldalon felhívás ösztönzi a berlinieket, hogy – a trombitára emlékeztető, mintegy félméteres, dél-afrikai eredetű – vuvuzelák fújásával zavarják meg az államfői szerenádot. A felhívás szerint este kell megjelenni a Bellevue kastély előtt (a parkot csak egy kerítés választja el az utcától), és egy órán át fújni a vuvuzelákat.

Az ötletet Mario Sixtus újságíró és blogger vetette föl, mondván egy demokratikus országban természetes dolog, hogy a nép “elhúzza a nótáját” a volt elnöknek. Csütörtöki Twitter-hír szerint Berlinben kifogyott az üzletekben a vuvuzela.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik