Nagyvilág

Keménykedni fog Putyin?

Vlagyimir Putyin kormányfő, megválasztott elnök most meg akarja mutatni, hogy ki az úr a házban, ezért kemény kézzel fog kormányozni - vélekedett Dmitrij Oreskin politológus, a Választók Ligája nevű civil szervezet szakértője.

Putyinnak most be kell bizonyítania, hogy valóban erős elnök. Lesznek próbálkozások, hogy elszigeteljék az ellenzéket, és ezt már valójában látjuk is, másrészt lesznek kedveskedő ígéretek. A nagy tömegeket retorikával, a szűk kört pedig elrettentéssel fogja uralni – mondta a vasárnapi orosz elnökválasztás tapasztalatairól tartott tájékoztatót követően a neves szakértő.

Reform jön

Oreskin szerint politikai reform nem mehet végbe, mert ellentétes a jelenlegi korporatív hatalom képviselőinek érdekeivel. Nekik az az érdekük, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az ország energiaforrásait, senkit se engedjenek a közelükbe, csökkentsék a konkurenciát.

A politikai tapasztalat növekszik a társadalomban – mutatott rá a politológus, aki a radikalizálódó ellenzéki tüntetésekről szólva kifejtette: mint békeszerető és már nem fiatal ember nem örül annak, hogy a radikális ellenzék szerinte provokálja a hatalmat.

Visszaélések

“Lejáratják a békés tiltakozó mozgalmat. Értem, hogy a szélsőséges fiataloknak nem felelnek meg a mi békés tüntetéseink, mégsem kell mindig Limonovval (a Másik Oroszország párt vezetője) tartani, a központi választási bizottságot ostromolni, vagy éppen kirakatokat törni. Ha provokálják a rendőröket, akkor annak rossz vége lehet, egy fiatal lánynak már eltörték a karját. Ezt nevezem erődemonstrációnak, okot adnak arra, hogy a hatalom megmutassa, ki az úr a házban. Ezt nem tartom konstruktív magatartásnak” – fejtette ki.

A Választók Ligájának szakértője úgy véli, hogy a vasárnap tartott elnökválasztás alatt általuk rögzített visszaélések, a szavazatokkal való csalás megkérdőjelezi Vlagyimir Putyin legitimitását, de véleményüket nem tudják jogi úton bizonyítani. A társadalomtól függ, annak hozzáállásától, hogy sikerül-e a hatalmat a visszaélések beismerésére kényszeríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik