Nagyvilág

Veszélyesek a vajdasági magyar polgárőrmozgalmak?

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke bírálta a polgárőrség megalakítását Péterréve bácskai településen és kijelentette, hogy az erre irányuló kezdeményezések törvénytelenek és veszélyesek is.

Pásztor István az egyik kedd esti szabadkai összejövetelen ezeket a polgárőrségeket “önkéntes osztagoknak” nevezte – jelentette a Beta belgrádi hírügynökség és a Danas című napilap szerdán.

“Nem lehetünk szolidárisak azokkal, akik a vajdasági településeket járva, az embereket önkéntes osztagok megszervezésére buzdítják” – mondta a VMSZ elnöke. Úgy vélte, hogy “a közbiztonság javítása érdekében együtt kell működni a rendőrséggel, és polgárőrségek megalapítása rossz irányba tereli a magyar közéletet”.

A Beta szerint a Magyar Remény Mozgalom (MRM) kezdeményezésére “polgárőrséget” alakítottak Péterrévén és az MRM hasonló kezdeményezéssel fordult Bácsföldvár lakosságához is. Óbecse – ahová ez a két település is tartozik – községi vezetői keddi ülésükön arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ilyen “őrségek” megszervezése “törvénytelen és veszélyes vállalkozás”, ami oda vezethet, hogy (valakik) a “saját kezükbe veszik a törvényt”.

Az óbecsei községi vezetők egyetértettek abban, hogy a község területén elszaporodtak a lopások, de a helyi közigazgatás arra az álláspontra helyezkedett, hogy az előállt helyzetre a Link FTO nevű cég segítségével keresnek megoldást. Ez a cég végzi a mezőőri szolgálatot is. A magyarázat szerint a délutáni és az esti órákban 12 mezőőr teljesít majd szolgálatot Péterrévén és Bácsföldváron, és kapcsolatban állnak majd a polgárokkal is és a rendőrséggel is. Az óbecsei községi vezetők szerint ha ez a modell sikeresnek bizonyul, akkor a szolgálatot kiterjesztik a többi településre és magára Óbecsére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik